dijous, 19 de gener del 2012

Autoavaluació i Seguiment Avaluació Continuada!

Estic satisfeta del resultat i del procés que he dut a terme durant l’elaboració del miniprojecte. Penso que  la realització d’aquesta activitat m’ha servit com a eina/ mitjà de síntesi i de reflexió  sobre els continguts i els conceptes treballs des de l’assignatura.


Opino  que, actualment, el meu discurs és més ampli, ric (qualitat i valor  de les reflexions) i fonamentat (a nivell teòric i pràctic) que a l'avaluació inicial; podríem dir que no estava gaire desencaminada en la comprensió d'alguns conceptes, però crec que després de cursar aquesta assignatura hi hagut una reconstrucció-reorganització-ampliació de la meva concepció sobre la relació entre CTS i les possibilitats de les TIC i la TE per a mediar en processos d'E/A que provoquin aprenentatges significatius.

Comparant els meus coneixements actuals i aquells que se’n desprenen de l’avaluació inicial de la PAC1, penso que el meu model mental ha resultat enriquit com a resultat de la comprensió del diferents  conceptes i les relacions que és possible d’establir-hi entre ells. Penso s’hi podrien introduir matisos  i podria precisar les afirmacions com a conseqüència del canvi conceptual experimentat. 

Principalment, precisaria la qüestió 3, on se’ns demanava que expresséssim el nostre grau d’acord amb el fet de “tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge com  a requisit indispensable.” En aquell moment em vaig posicionar clarament a favor, i avui dia encara ho mantindria, però el meu pensament envers a la manera en què tractaria i  introduiria les TIC a l’aula ha variat, en tant que abans les comprenia com a un recurs més, sense pensar en el seu valor com a  mediadores per a la resolució de problemes significatius o com a eines per a fomentar l’aprenentatge col·laboratiu; podríem dir que allò que ha canviat no és tant la concepció de les noves tecnologies sinó els coneixements referents la significativitat que se’n pot derivar del seu ús.

Igualment, a l’apartat on se’ns demanava situar-nos de 0 a 10 sobre diferents qüestions, penso que modificaria totalment la puntuació (la vaig valorar amb un 6) a l’afirmació “(TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement”, i de la mateixa manera també modificaria  la puntuació de l’enunciat “les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes” ja que  el coneixement  NO es transmet,sinó que s’ha de construir per a que tingui un sentit i una significació per als aprenents.

També modificaria la consideració de la qüestió que afirma que “ (TC1) La TE per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC”, i és que considero que els psicopedagogs no és que hagin de tenir un bon domini de les TIC, sinó que han de tenir un coneixement global de les possibilitats d’ús de les TIC com a eines que potencien l’aprenentatge col·laboratiu i significatiu. 

Considero que és precís disposar d'un compromís educatiu basat en vetllar i procura que els infants puguin gaudir de propostes on esdevinguin els veritables protagonistes de processos d'E/A reals i significatius. Igualment, crec  que és indispensable partir d’un problema significatiu i real (conflicte cognitiu) de l’alumnat per a promoure la posada en pràctica d’activitats de raonament, anàlisi, conceptualització...Igualment, i a  banda de ser necessari per a despertar l’interés i la motivació dels alumnes, considero que el plantejament i  el fet de partir d’un problema significatiu facilita l’assumpció i el compromís cognitiu  per part dels alumnes.


CONCLUSIONS miniprojecte!

Valoro molt positivament l’experiència de planificació i posterior aplicació i avaluació  d’un miniprojecte dissenyat partir d’un problema significatiu i fent servir com a instrument mediador l’ús de les TIC.

M’ha resultat difícil determinar el problema de partença i determinar la tipologia d’activitats que havia de dur a terme. Considero que, per  a molts mestres, l’acostament significatiu de les noves tecnologies als alumnes es planteja com a una autèntica dificultat. És cert que existeixen nombrosos programes adaptats a l’etapa d’educació infantil, que valoro i faig  servir amb els meus alumnes a  l’aula, tals com el J-Clic, Kid Pix, Poisson Rouge,...; però penso que proposar reptes com els que s’han plantejat i familiaritzar els infants amb un àmbit com és el de la cerca d’informació a través de la xarxa és un objectiu ambiciós que ha quedat demostrat que és possible d’acomplir. Penso que sovint els mestres pequem, per diferents motius, pel fet d’estalviar propostes als alumnes que els podem  aportar coneixements  i propiciar experiències que els poden fer sentir actius, protagonistes, reflexius, partícips i col·laboratius. A vegades és necessari córrer riscos i deixar volar la imaginació, malgrat que la caiguda (“el  fracàs d’una proposta”) pugui ser dolorosa.  

Penso que un dels reptes que se’ns presenta als docents és ser susceptible i mantenir-nos oberts a experimentar un canvi conceptual envers la concepció de la tecnologia educativa; aconseguint deixar de concebre les TIC com a simples eines transmissores de coneixement (això suposaria usar-les en substitució dels llibres de text o les pissarres tradicionals) per a entendre-les com a elements que poden propiciar  l’aprenentatge significatiu.  

Un altra de les conclusions que he pogut extreure a partir de l’elaboració d’aquest treball és que la reflexió sobre la pràctica és fonamental per a poder comprendre i culminar un  procés d’ensenyament/aprenentatge.  La reflexió no ha d’estar encaminada únicament a valorar el resultat dels alumnes sinó que ha d’incloure una anàlisi  i una revisió sobre la nostra tasca docent. Això inclou ser capaços d’adonar-nos dels propis errors i ser capaços de refer els dissenys i els esquemes previs que tenim. Considero que per al docent, és tot un repte saber donar resposta a les necessitats canviants de l’alumnat i saber actualitzar-se i ser flexible sempre i quan es tinguin ben clars i  definits els objectius i/o les capacitats que es volen desenvolupar.

dimarts, 10 de gener del 2012

Llicència!

Podeu consultar com s'aplica la llicència en les meves obres...
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons


a reveure!

dimarts, 3 de gener del 2012

Mapa Conceptual PROJECTE FINAL

Aquí us deixo el meu mapa conceptual del projecte final de l'assignatura. Difícil concentrar breument tots els continguts, però crec que me n'he ensortit prou bé! clar, senzill(i a l'hora complex) i tot interelacionat!




fins aviat!