dimecres, 28 de desembre del 2011

Documentació del projecte

Podeu veure el desenvolupament del meu projecte amb els meus alumnes, fent clic a l'enllaç següent:

divendres, 9 de desembre del 2011

Projecte Final: Com podem aprendre coses dels cavalls?

Estem treballant en el projecte final...us deixo la meva proposta! s'accepten recomanacions i crítiques ; )



Títol de l’activitat
COM PODEM APRENDRE COSES DELS CAVALLS?
DESCRIPCIÓ DELS AGENTS I DE LA TECNOLOGIA MEDIADORA
Agents personals: Aprenents: nens i nenes de p4 de l’institut-EscolaTuró de Roquetes (escola de nova creació)
Mediador: tutora del grup-classe (JO)
Tecnologia Mediadora: Pàgines de cerca (mozillaFirefox, Google)
Editor de textos –Office (Microsoft Word, Power Point…)
DESCRIPCIÓ DEL PROBLEMA

Com podem aprendre coses dels cavalls? Quines eines tenim al nostre abasta per a cerca, registrar i valorar la
informació?
Segons Jonassen, “el procés de solució d’un problema és trobar allò desconegut”, de manera que tractarem de donar resposta a les qüestions que sorgeixin dels infants, començant per saber d’on i com podem obtenir informació (adaptant les activitats a l’edat dels infants, per suposat).
D’acord amb el que afirma aquest autor, es tracta d’un problema mal estructurat, ja que requereix la integració de diversos camps de contingut i els resultats no són predictibles, ja que estan subjectes a les respostes dels infants.
Igualment, és complex ja que es posen en joc nombroses variables i temes.
El problema presenta poca abstracció, ja que per mitjà dels recursos que s’emprin els infants podran situar-se, comprendre i aproximar-se als aspectes treballats.
PLANTEJAMENT DEL PROBLEMA
Davant la necessitat d’escollir un nom per la classe, els infants, després d’un procés de reflexió, i com a resultat de la manifestació de les seves preferències van determinar que serien la classe dels cavalls.
L’elecció d’aquest animal, va provocar l’alegria entre els nens i les  nenes, i de seguida van demanar-me que els expliqués coses sobre l’animal en qüestió. Davant d’aquesta situació els vaig comentar “jo no sé moltes coses sobre els cavalls”, i els vaig preguntar si volien aprendre coses sobre els cavalls, i si sabien d’on podíem obtenir més informació; els infants van esmentar que “podem mirar els contes de la classe”, i també van manifestar que “a l’ordinador hi han fotos”.
Aquesta situació fou el punt de partida del disseny d’aquest projecte.
El problema plantejat ha d’ésser significatiu en tant que ….
-parteix dels interessos de l’alumne, sigui flexible.
-els alumnes han d’ésser els protagonistes del seu propi aprenentatge, han de poder prendre decisions sobre els procediments a seguir i les situacions d’E/A han d’estar regides pels seu propi ritme i han de donar resposta a les seves demandes.
-ha de ser constructiu, és a dir que els infants han de poder aprendre a partir de la integració dels coneixments previs i els coneixements adquirits.
CONTEXT DE L’ACTIVITAT
Els alumnes, pel sol fet de fer ús de l’ordinador ja mostren un interès especials per les activitats que es duguin a terme fent ús d’aquest element, possiblement perquè molt d’ells no hi tenen accès de forma habitual, bé perquè no en tenen a casa, o bé perquè no se’ls hi permet l’accés.
CARACTERÍSTIQUES DE L’ALUMNAT
El grup d'alumnes que duran a la pràctica la programació plantejada provenen majoritàriament d’un entorn socioeconòmic i cultural mitjà-baix.
Característiques cognitives: tres alumnes són atesos per l’EIPI per qüestions d’immaduresa (dificultats en la parla i d’expressió).

Característiques socials-emocionals
: hi ha tres alumnes subjectes de trobar-se en situació de risc social (abandonament per part de la família), un d’ells està sent observat per serveis socials i l’EAIA.
Característiques actitudinals:
dos alumnes presenten una manca de límits força considerable i tendeixen a resoldre els conflictes agressivament; igualment acostumen a ser subjectes distorsionadors del grup.
COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES
Les principals capacitats que ha d’assolir l’alumnat, per mitjà d’un treball multidisciplinar, globalitzat i significatiu són les següents:
Aprendre a pensar i a comunicar. Pensar, crear, elaborar explicacions i iniciar-se en les habilitats matemàtiques bàsiques. Progressar en la comunicació i expressió ajustada als diferents contextos i situacions de comunicació habituals per mitjà dels diversos llenguatges.
Aprendre a descobrir a tenir iniciativa: Observar i explorar l'entorn immediat, natural i físic, amb una actitud de curiositat i respecte i participar, gradualment, en activitats socials i culturals.
CONTINGUTS
Conceptes-Característiques bàsiques dels cavalls **
    -Parts del cos dels cavall.
    -Hàbitat i medi on viuen els cavalls
    -Alimentació dels cavalls
    -Reproducció dels cavalls.
**S’aprofundirà en menor o major mesura en cadascun dels conceptes exposats d’acord amb els interessos que manifestin els infants.
Procediments -Desenvolupament d’estratègies per a la cerca d’ informació.
-Transmissió del coneixement per mitjà de diferents recursos gràfics i orals.
Actituds-Participar activament de les activitats proposades.
-Escoltar i comprendre les informacions provinents dels diferents mitjans.
-Respectar l’opinió dels companys.
PREVISIÓ DE LA SEQÜÈNCIA D’ACTIVITATS
1. Activitats inicials1.1. Conversa: què sabem dels cavalls? Com podem saber coses dels cavalls?
1.2. Element representatiu: Dibuix d’un cavall.
2. Activitats de desenvolupament2.1. Cerca d’imatges a través d’un motor de cerca.
2.2. Visualitzar un vídeo sobre els cavalls (youtube).
2.3. Dibuixem amb el KidPix
2.4. Elaboració d’una presentació PP per a registrar el que van aprenent.
2.5. Cerca a la biblioteca per buscar informació sobre els cavalls.
2.6. Construcció del racó dels cavalls amb tota la informació que hem anat recopil·lant + documentació de tot el procés d’ensenyament-aprenentatge (explicant les habilitats que es posen en joc, les estatègies que s’empren i publicació al plafó de les notícies).
3. Activitats de síntesi3.1. Exposició: què hem après dels cavalls? Ús d’un power point com a suport visual per a explicar el que han après.
Paper de les TIC: es procurarà que les TIC estiguin presents en tot el procés d’E/A que es durà a terme, fent-ne ús per a la recollida d’informacions (document de text on s’anotarà el que infants van dient, i s’emprarà per a documentar els progressos,...), la cerca d’informacions sobre el tema que ens ocupa (motors de cerca, visionat de vídeos,...) i la recollida i síntesi de informació (PowerPoint).
FONAMENTACIÓ PSICOPEDAGÒGICA DEL DISSENY
Prenent com a premissa la significativitat de l’aprenentatge, penso que el disseny d’un projecte de treball a partir del qual els nens i nenes puguin donar nom a la seva classe és una eina excel·lent per a motivar el seu aprenentatge, fent possible la diversificació de les propostes i podent-les ajustar al seu nivell i ritme d’aprenentatge (atenció a la diversitat).
Prevaldrà la globalització de l’aprenentatge, en el sentit que no es plantejaran activitats aïllades, sinó que seran propostes on es treballaran continguts de diferents àrees. Tot això es durà a terme per mitjà d’un aprenentatge col·laboratiu, entre iguals on es tindrà en compte les aportacions de tots els membres de la comunitat.
PROCEDIMENTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ
Es realitzarà una avaluació inicial per a valorar el punt de partença dels infants-
Igualment, se seguirà una avaluació contínua i sumativa, durant la qual s’aniran valorant el progressos individuals dels alumnes al voltant del coneixement i la familiarització d’aquests envers les possibilitats de cerca i gestió de informació per mitjà de les TIC.
PREVISIÓ DE TEMPORITZACIÓ
El projecte tindrà una durada de tot un curs escolar, tot i que la fase inicial que plantejo, la familiarització amb entorns de cerca d’informació, així com de programes per a representar-la es durà a terme durant el començament del segon trimestre (2-3 setmanes).

divendres, 25 de novembre del 2011

PAC2- Miniactivitat 2.2. Argumentació gràfica-

treballant en l'elaboració individual  de la miniactivitat 2.2. de la PAC2 , crec que és bo compartir al blog els meus avanços en els aprenentatges i en l'ús dels recursos que se'ns presenten des de l'assignatura.

Argumentar de manera gràfica és tot un món!!!
penso que és una tasca que requereix molt d'esforç (a mi almenys m'ha costat molt el fet d'analitzar i relacionar els diferents conceptes tractant que tots tinguessin un sentit i estiguessin estrictament interconnectats), però que resulta molt útil ja  que suposa posar en pràctica una sèrie d'habilitats cognitives que fan possible la significativitat  de l'aprenentatge.

feu un cop d'ull al mapa d'argumentacions:


http://cmapspublic2.ihmc.us/rid=1K1VD28H9-VBSY10-2LG3/Cmap%20Miniactivitat%202.2.%20Mapa%20argumentacions_Alvarez_Clara.cmap

dimarts, 8 de novembre del 2011

PAC1 - Miniactivitat 1.3. - Activitat de Síntesi - Què he après?

Aquí teniu el meu mapa conceptual, l'elaborat com a síntesi de la PAC 1. 
M'ha costat el meu esforç però  finalment crec que no està tant malament, no?!
què us sembla ?  : )  -(sigueu benèvols que mai he fet servir el Cmaps! !!)-

 
Mapa Conceptual Síntesi PAC1


__________________________________________________________________________________

Igualment, també us adjunto una revisió-modificació del qüestionari inicial un cop he dut a terme les diferents activitats proposades.

Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)
TE2) L’objecte principal de la TE és oferir un bon ventall de tècniques per als docents:7-    
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: 9
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 6 - 2
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis,
valors i actituds:7- 0
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 10
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 8 (referint-me als fòrums)
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: 9
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: no he participat mai a cap debat a la UOC
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 6 - 4
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 10 - 5


PAC 1 -Miniactivitat 1.1.- Qüestions de Desenvolupament Breu-

Ara toca mullar-se !  
Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)
TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: __7__
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: __9__
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ___6___
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: __7__
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: __10__
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: _8_ (referint-me als fòrums)
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: __9__
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: __no he participat mai a cap debat a la UOC
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: __6__
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ___10___



PAC 1- Miniactivitat 1.1. -Mapa Conceptual Inicial-

Aquí teniu el mapa conceptual on hi relaciono els termes ciència, tecnologia, educació i societat; què us sembla?

PAC1- Miniactivitat 1.1.- Conclusions Avaluació Inicial-

Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?
He dedicat molt de temps a l’elaboració d’aquesta activitat perquè  es tracta de qüestions que  requereixen un esforç i concentració; exigeixen un exercici de reflexió, d’ autocrítica i de replantejament de les pròpies idees. Són preguntes obertes de les quals desconec si existeixen respostes universals i absolutes. M’han fet reflexionar sobre aspectes que en la vida diària no t’atures a pensar.
No estic gaire familiaritzada amb el món tecnològic i no acostumo a plantejar-me qüestions d’aquesta tipologia, potser per això m’he angoixat per no saber si m’estava equivocant i m’ha costat respondre a totes les preguntes.
La realització d’aquesta activitat és una aproximació a la metodologia que seguirem al llarg de l’assignatura. No n’hi haurà prou de documentar-se i “copiar” el que diuen els apunts de la unitat, o la recerca que podem fer per internet, sinó que caldrà mullar-se i donar el nostre parer sobre els temes que es puguin plantejar.

dimecres, 28 de setembre del 2011

HoLa hOLa !!

Benvinguts al meu bloc! (ha costat aconseguir-ho pero ja el tenim aquí : )


Aquest bloc és una eina de treball i de comunicació de l'assignatura de
Noves Tecnologies de la informació i la Comunicació a l'Educació (NTICEDU altrament dita)
que estic cursant a la UOC.


No dubteu en participar, suggerir, criticar,...perquè aquest bloc ha de tenir un sentit i una raó de ser!
Un cop més...BENVINGUTS!!