dimecres, 28 de desembre del 2011

Documentació del projecte

Podeu veure el desenvolupament del meu projecte amb els meus alumnes, fent clic a l'enllaç següent:

divendres, 9 de desembre del 2011

Projecte Final: Com podem aprendre coses dels cavalls?

Estem treballant en el projecte final...us deixo la meva proposta! s'accepten recomanacions i crítiques ; )



Títol de l’activitat
COM PODEM APRENDRE COSES DELS CAVALLS?
DESCRIPCIÓ DELS AGENTS I DE LA TECNOLOGIA MEDIADORA
Agents personals: Aprenents: nens i nenes de p4 de l’institut-EscolaTuró de Roquetes (escola de nova creació)
Mediador: tutora del grup-classe (JO)
Tecnologia Mediadora: Pàgines de cerca (mozillaFirefox, Google)
Editor de textos –Office (Microsoft Word, Power Point…)
DESCRIPCIÓ DEL PROBLEMA

Com podem aprendre coses dels cavalls? Quines eines tenim al nostre abasta per a cerca, registrar i valorar la
informació?
Segons Jonassen, “el procés de solució d’un problema és trobar allò desconegut”, de manera que tractarem de donar resposta a les qüestions que sorgeixin dels infants, començant per saber d’on i com podem obtenir informació (adaptant les activitats a l’edat dels infants, per suposat).
D’acord amb el que afirma aquest autor, es tracta d’un problema mal estructurat, ja que requereix la integració de diversos camps de contingut i els resultats no són predictibles, ja que estan subjectes a les respostes dels infants.
Igualment, és complex ja que es posen en joc nombroses variables i temes.
El problema presenta poca abstracció, ja que per mitjà dels recursos que s’emprin els infants podran situar-se, comprendre i aproximar-se als aspectes treballats.
PLANTEJAMENT DEL PROBLEMA
Davant la necessitat d’escollir un nom per la classe, els infants, després d’un procés de reflexió, i com a resultat de la manifestació de les seves preferències van determinar que serien la classe dels cavalls.
L’elecció d’aquest animal, va provocar l’alegria entre els nens i les  nenes, i de seguida van demanar-me que els expliqués coses sobre l’animal en qüestió. Davant d’aquesta situació els vaig comentar “jo no sé moltes coses sobre els cavalls”, i els vaig preguntar si volien aprendre coses sobre els cavalls, i si sabien d’on podíem obtenir més informació; els infants van esmentar que “podem mirar els contes de la classe”, i també van manifestar que “a l’ordinador hi han fotos”.
Aquesta situació fou el punt de partida del disseny d’aquest projecte.
El problema plantejat ha d’ésser significatiu en tant que ….
-parteix dels interessos de l’alumne, sigui flexible.
-els alumnes han d’ésser els protagonistes del seu propi aprenentatge, han de poder prendre decisions sobre els procediments a seguir i les situacions d’E/A han d’estar regides pels seu propi ritme i han de donar resposta a les seves demandes.
-ha de ser constructiu, és a dir que els infants han de poder aprendre a partir de la integració dels coneixments previs i els coneixements adquirits.
CONTEXT DE L’ACTIVITAT
Els alumnes, pel sol fet de fer ús de l’ordinador ja mostren un interès especials per les activitats que es duguin a terme fent ús d’aquest element, possiblement perquè molt d’ells no hi tenen accès de forma habitual, bé perquè no en tenen a casa, o bé perquè no se’ls hi permet l’accés.
CARACTERÍSTIQUES DE L’ALUMNAT
El grup d'alumnes que duran a la pràctica la programació plantejada provenen majoritàriament d’un entorn socioeconòmic i cultural mitjà-baix.
Característiques cognitives: tres alumnes són atesos per l’EIPI per qüestions d’immaduresa (dificultats en la parla i d’expressió).

Característiques socials-emocionals
: hi ha tres alumnes subjectes de trobar-se en situació de risc social (abandonament per part de la família), un d’ells està sent observat per serveis socials i l’EAIA.
Característiques actitudinals:
dos alumnes presenten una manca de límits força considerable i tendeixen a resoldre els conflictes agressivament; igualment acostumen a ser subjectes distorsionadors del grup.
COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES
Les principals capacitats que ha d’assolir l’alumnat, per mitjà d’un treball multidisciplinar, globalitzat i significatiu són les següents:
Aprendre a pensar i a comunicar. Pensar, crear, elaborar explicacions i iniciar-se en les habilitats matemàtiques bàsiques. Progressar en la comunicació i expressió ajustada als diferents contextos i situacions de comunicació habituals per mitjà dels diversos llenguatges.
Aprendre a descobrir a tenir iniciativa: Observar i explorar l'entorn immediat, natural i físic, amb una actitud de curiositat i respecte i participar, gradualment, en activitats socials i culturals.
CONTINGUTS
Conceptes-Característiques bàsiques dels cavalls **
    -Parts del cos dels cavall.
    -Hàbitat i medi on viuen els cavalls
    -Alimentació dels cavalls
    -Reproducció dels cavalls.
**S’aprofundirà en menor o major mesura en cadascun dels conceptes exposats d’acord amb els interessos que manifestin els infants.
Procediments -Desenvolupament d’estratègies per a la cerca d’ informació.
-Transmissió del coneixement per mitjà de diferents recursos gràfics i orals.
Actituds-Participar activament de les activitats proposades.
-Escoltar i comprendre les informacions provinents dels diferents mitjans.
-Respectar l’opinió dels companys.
PREVISIÓ DE LA SEQÜÈNCIA D’ACTIVITATS
1. Activitats inicials1.1. Conversa: què sabem dels cavalls? Com podem saber coses dels cavalls?
1.2. Element representatiu: Dibuix d’un cavall.
2. Activitats de desenvolupament2.1. Cerca d’imatges a través d’un motor de cerca.
2.2. Visualitzar un vídeo sobre els cavalls (youtube).
2.3. Dibuixem amb el KidPix
2.4. Elaboració d’una presentació PP per a registrar el que van aprenent.
2.5. Cerca a la biblioteca per buscar informació sobre els cavalls.
2.6. Construcció del racó dels cavalls amb tota la informació que hem anat recopil·lant + documentació de tot el procés d’ensenyament-aprenentatge (explicant les habilitats que es posen en joc, les estatègies que s’empren i publicació al plafó de les notícies).
3. Activitats de síntesi3.1. Exposició: què hem après dels cavalls? Ús d’un power point com a suport visual per a explicar el que han après.
Paper de les TIC: es procurarà que les TIC estiguin presents en tot el procés d’E/A que es durà a terme, fent-ne ús per a la recollida d’informacions (document de text on s’anotarà el que infants van dient, i s’emprarà per a documentar els progressos,...), la cerca d’informacions sobre el tema que ens ocupa (motors de cerca, visionat de vídeos,...) i la recollida i síntesi de informació (PowerPoint).
FONAMENTACIÓ PSICOPEDAGÒGICA DEL DISSENY
Prenent com a premissa la significativitat de l’aprenentatge, penso que el disseny d’un projecte de treball a partir del qual els nens i nenes puguin donar nom a la seva classe és una eina excel·lent per a motivar el seu aprenentatge, fent possible la diversificació de les propostes i podent-les ajustar al seu nivell i ritme d’aprenentatge (atenció a la diversitat).
Prevaldrà la globalització de l’aprenentatge, en el sentit que no es plantejaran activitats aïllades, sinó que seran propostes on es treballaran continguts de diferents àrees. Tot això es durà a terme per mitjà d’un aprenentatge col·laboratiu, entre iguals on es tindrà en compte les aportacions de tots els membres de la comunitat.
PROCEDIMENTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ
Es realitzarà una avaluació inicial per a valorar el punt de partença dels infants-
Igualment, se seguirà una avaluació contínua i sumativa, durant la qual s’aniran valorant el progressos individuals dels alumnes al voltant del coneixement i la familiarització d’aquests envers les possibilitats de cerca i gestió de informació per mitjà de les TIC.
PREVISIÓ DE TEMPORITZACIÓ
El projecte tindrà una durada de tot un curs escolar, tot i que la fase inicial que plantejo, la familiarització amb entorns de cerca d’informació, així com de programes per a representar-la es durà a terme durant el començament del segon trimestre (2-3 setmanes).